PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 24.09.2021 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współfinansowanego  z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących w Podprogramie będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 24.09.2021 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 24.09.2021 r.

 

PostHeaderIcon Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym

Stowarzyszenie „RAZEM” w Budach Głogowskich

informuje, że w dniu

20 lipca 2021 r. w godz.  16:00 – 18:00

20 lipca 2021 r. w godz.  18:00 – 20:00

w Domu Ludowym w Budach Głogowskich

odbędą się

spotkania kulinarne

jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2020.

Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach spotkania uczestnicy zapoznają się z zasadami zdrowego odżywiania.

Udział w spotkaniach jest bezpłatny!!!

Zapraszamy!!!!

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 18.06.2021 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współfinansowanego  z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących w Podprogramie będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 18.06.2021 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 18.06.2021 r.

 

PostHeaderIcon UWAGA! POMOC ŻYWNOŚCIOWA - PRZEDŁUŻENIE TERMINU

UWAGA!

POMOC ŻYWNOŚCIOWA – PRZEDŁUŻENIE TERMINU

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim we współpracy ze Stowarzyszeniem RAZEM w Budach Głogowskich rozpoczął realizację kolejnej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Pomoc przyznana zostanie dla osób najbardziej potrzebujących, w tym rodzin wielodzietnych, osób samotnych, starszych i niepełnosprawnych. W związku z tym osoby chcące otrzymać pomoc w ramach Programu zapraszamy do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim w nieprzekraczalnym terminie do 12.03.2021 r. wraz z kompletem dokumentów stwierdzających dochód netto w rodzinie za ostatni miesiąc w celu otrzymania skierowania uprawniającego do udziału w Programie.

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 21.05.2021 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współfinansowanego  z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących w Podprogramie będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 21.05.2021 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 21.05.2021 r.

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 26.02.2021 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współfinansowanego  z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących w Podprogramie będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 26.02.2021 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 26.02.2021 r.

 

PostHeaderIcon Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Więcej…

 

PostHeaderIcon Podprogram 2019 – efekty

PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Stowarzyszenie „Razem” w Budach Głogowskich z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

Więcej…

 

PostHeaderIcon Pomoc Żywnościowa - Nowy Podprogram

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Nowy Podprogram !!!

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim we współpracy ze Stowarzyszeniem RAZEM w Budach Głogowskich rozpoczął realizację kolejnej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Pomoc przyznana zostanie dla osób najbardziej potrzebujących, w tym rodzin wielodzietnych, osób samotnych, starszych i niepełnosprawnych. W związku z tym osoby chcące otrzymać pomoc w ramach Programu zapraszamy do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim w nieprzekraczalnym terminie do 31.12.2020r. wraz z kompletem dokumentów stwierdzających dochód netto w rodzinie za ostatni miesiąc w celu otrzymania skierowania uprawniającego do udziału w Programie.

Więcej…

 

PostHeaderIcon Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

http://mgops.glogow-mlp.pl/images/2020/logo%20bank%20zywnosci.png

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – lipiec 2020,  a jej celami szczegółowymi są:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – wrzesień 2020

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Podkarpacki Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 48 kg w tym:

1. Artykuły warzywne i owocowe:

a)    groszek z marchewką 3,2 kg,

b)    fasola biała 3,2 kg,

c)     koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

d)    buraczki wiórki 1,05 kg,

e)    powidła śliwkowe 1,80 kg,

f)     sok jabłkowy klarowny 4l

2. Artykuły skrobiowe:

a)    makaron jajeczny 4,5 kg,

b)    makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg

c)     ryż biały 3 kg,

d)    kasza gryczana 1,5 kg,

e)    herbatniki maślane 0,8 kg,

3. Artykuły mleczne:

a)    mleko UHT 7 l,

b)    ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

4. Artykuły mięsne:

a)    szynka drobiowa 2,7 kg,

b)    pasztet wieprzowy 0,48 kg,

c)     filet z makreli w oleju 1,53 kg,

5. Cukier

a)    cukier biały 4 kg,

6. Tłuszcze

a)    olej rzepakowy 4 l,

7. Dania gotowe

a)    gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 38,8kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

5. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.

6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

Źródło: Wytyczne Instytucji Zarządzającej dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczące działań realizowanych w ramach Programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019 z dnia 26 lutego 2019 r., zaktualizowane w dniu 13 sierpnia 2019, dalej 17 września 2019 r., dalej  z 31 stycznia 2020, alej z 17 marca 2020, dalej 21 maja 2020.

https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019

 

PostHeaderIcon Informacja

http://mgops.glogow-mlp.pl/images/2020/progoppomzywlogo.jpg

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Stowarzyszenie  „RAZEM” w Budach Głogowskich

informuje, że w dniu

29 czerwca 2020 r. o godz.16:00

w Domu Ludowym w Budach Głogowskich

odbędą się warsztaty kulinarne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.

Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Zapraszamy!

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 05.06.2020 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących
w Podprogramie 2018  będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 05.06.2020 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 05.06.2020 r.

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 05.06.2020 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących
w Podprogramie 2018  będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 05.06.2020 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 05.06.2020 r.

 

PostHeaderIcon Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

http://mgops.glogow-mlp.pl/images/2020/logo%20bank%20zywnosci.png

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – lipiec 2020,  a jej celami szczegółowymi są:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Podkarpacki Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

Więcej…

 

PostHeaderIcon Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

POPŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Więcej…

 

PostHeaderIcon Informacja

http://mgops.glogow-mlp.pl/images/2020/progoppomzywlogo.jpg

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Stowarzyszenie  „RAZEM” w Budach Głogowskich

informuje, że w dniu

25 lutego 2020 r. w godz.16:00 –18:00

w Domu Ludowym w Budach Głogowskich

odbędą się warsztaty kulinarne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.

Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Zapraszamy!

 

PostHeaderIcon Informacja

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJA!!!

DODATKOWE WYDAWANIE ŻYWNOŚCI !!!

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w dniu 21.08.2020 r. tj. piątek w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego  z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących  w Podprogramie 2019  będzie wydawana żywność dla osób, które posiadają skierowanie z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim.

Poniżej zamieszczamy harmonogram wydawania żywności w dniu 21.08.2020 r. w następujących miejscowościach:

1. Wysoka Głogowska (Dom Ludowy) 10.00-11.00
2. Przewrotne (Dom Ludowy) 11.30-13.00
3. Głogów Małopolski (Dom Kultury) 13.30- 15.30
4. Budy Głogowskie (Dom Ludowy) 16.00-17.00

UWAGA!

Odbiór żywności możliwy jest tylko w wyznaczonym dniu
tj. 21.08.2020 r.

 

PostHeaderIcon Warsztaty dietetyczne

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Stowarzyszenie  „RAZEM” w Budach Głogowskich

informuje, że w dniu

30 stycznia 2020 r. w godz.16:00 –18:00

w Domu Kultury w Głogowie Małopolskim

odbędą się warsztaty dietetyczne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.

Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Zapraszamy!

 

PostHeaderIcon Bank Żywności - Podprogram 2018 – efekty

1. Stowarzyszenie „RAZEM” w Budach Głogowskich z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy Bankiem Żywności w Rzeszowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 701 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
33, 46066 ton żywności;
4116 paczek żywnościowych;
0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 56 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 6 uczestników
• Kulinarne – 4 spotkania dla 50 uczestników

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama