PostHeaderIcon Podprogram 2019 – efekty

PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Stowarzyszenie „Razem” w Budach Głogowskich z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

 

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 604 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

34,788 ton żywności;

4203 paczki żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 604 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej - - spotkań dla - uczestników
  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkań dla 18 uczestników
  • Kulinarnych - 2 spotkań dla 27 uczestników
  • Niemarnowania żywności – - spotkań dla - Uczestników
  • Innych działań aktywizujących - - spotkań dla - Uczestników