warsztaty_kulinarne_1

W ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2021-2027 realizowanego przez Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie we współpracy M-GOPS w Głogowie Młp. obok dystrybucji żywności dla potrzebujących z terenu naszej gminy, prowadzone są także działania towarzyszące. Mowa tu o warsztatach kulinarnych, które prowadzi edukatorka żywieniowa Oksana Martoń.

🥧Podczas dzisiejszych warsztatów uczestnicy otrzymali praktyczne porady jak przechowywać żywność, wzbogacili się o wiedzę, jak w nieoczywisty sposób wykorzystać zwykłe produkty, przygotowując smaczne i pełnowartościowe posiłki niezależnie od wysokości domowego budżetu. W spotkaniu z edukatorem wzięło udział 15 osób.

Podczas zaplanowanych warsztatów podejmowany jest także inny ważny temat, mianowicie jak nie marnować jedzenia i jak mądrze gospodarować żywnością. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne. Banki Żywności zachęcają do dbania o własne otoczenie, stworzenie w domach i rodzinach kultury szacunku do jedzenia. Dzięki większej świadomości i promowaniu zachowań   proekologicznych  możliwe będzie ograniczenie strat żywności.

logo__pomoc_zywnosciowa.png [1200x124]
Facebook.com X.com

Galeria