MINIATURA_WARSZTATY_KULINARNE

W ramach unijnego Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 – Podprogram 2024 realizowanego przez Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie we współpracy M-GOPS w Głogowie Młp. obok dystrybucji żywności dla potrzebujących z terenu naszej gminy, prowadzone są także działania towarzyszące. Mowa tu o warsztatach kulinarnych, które prowadzi edukator żywieniowy pani Bożena Kołodziej.

Podczas dzisiejszych warsztatów uczestnicy otrzymali praktyczne porady jak przechowywać żywność, wzbogacili się o wiedzę, jak w nieoczywisty sposób wykorzystać zwykłe produkty, przygotowując smaczne i pełnowartościowe posiłki niezależnie od wysokości domowego budżetu. W spotkaniu z edukatorem wzięło udział 10 osób. W trakcie dzisiejszych warsztatów uczestnicy, mieli także okazję spróbować wykonanych pod okiem specjalisty dań.  

Podczas zaplanowanych warsztatów podejmowany jest także inny ważny temat, mianowicie jak nie marnować jedzenia i jak mądrze gospodarować żywnością. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne. Banki Żywności zachęcają do dbania o własne otoczenie, stworzenie w domach i rodzinach kultury szacunku do jedzenia. Dzięki większej świadomości i promowaniu zachowań  proekologicznych  możliwe będzie ograniczenie strat żywności.

fepz_logo_poziom_kolor_rzeszow.png [1920x202]

Facebook.com X.com

Galeria