W ramach unijnego Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 – Podprogram 2024 realizowanego przez Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie we współpracy M-GOPS w Głogowie Młp. obok dystrybucji żywności dla potrzebujących z terenu naszej gminy, prowadzone są także działania towarzyszące mowa tu o warsztatach kulinarnych.
W dniu 23 czerwca br. poprowadziła je Oksana Martoń – promotorka zdrowego stylu życia. Uczestnicy, będący odbiorcami wsparcia żywnościowego w ramach FEPŻ, mieli okazję poznać tajniki przygotowania zdrowych przekąsek na lato. Zajęcia pokazały, że z dostępnych składników, można przygotować posiłki, które będą zarówno wartościowe odżywczo, jak i atrakcyjne wizualnie. Podczas spotkania Pani Oksana uczyła jak w nieoczywisty sposób wykorzystać zwykłe produkty, przygotowując smaczne i pełnowartościowe posiłki niezależnie od wysokości domowego budżetu. Warsztaty wszystkim bardzo się podobały i stały się inspiracją do samodzielnego poszukiwania ciekawych smaków.
Inicjatywa ta wpisuje się w szerszy program wsparcia społecznego. Dzięki współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie możliwe jest nie tylko dostarczanie produktów żywnościowych osobom potrzebującym, ale także edukacja i promocja zdrowych nawyków żywieniowych.