MINIATURA_WARSZTATY_DIETETYCZNE

W ramach działań edukacyjnych Banku Żywności w Miejsko - Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Głogowie Małopolskim odbyły się warsztaty dietetyczne poświęcone zasadom zdrowego odżywiania i racjonalnego gospodarowania żywnością. Celem spotkania było zwiększenie świadomości uczestników w zakresie prawidłowego komponowania posiłków, zapobiegania marnowaniu jedzenia oraz wykorzystywania produktów spożywczych w sposób ekonomiczny i zrównoważony.

🥦Podczas zajęć uczestnicy mieli okazję poznać podstawy zdrowej diety, nauczyć się czytać etykiety produktów spożywczych oraz planować posiłki przy ograniczonym budżecie. Warsztaty prowadziła wykwalifikowana dietetyczka, która odpowiadała na pytania uczestników i udzielała indywidualnych porad dotyczących nawyków żywieniowych.

🧬Tematem przewodnim spotkania było „Żywienie w chorobach metabolizmu”, co pozwoliło uczestnikom pogłębić wiedzę w zakresie dietoterapii i profilaktyki zdrowotnej. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem i stanowiło doskonałą okazję do wymiany doświadczeń oraz promowania zdrowego stylu życia.

Inicjatywa została zrealizowana w ramach programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021–2027 – Podprogram 2024, którego celem jest promowanie świadomej konsumpcji oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

 

fepz_logo_poziom_kolor_rzeszow.png [1920x202]

Facebook.com X.com

Galeria